Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023

Τα μεγάλα αδιέξοδα Ζορμπά χαρακτηρίζουν πλέον την Αγία Παρασκευή

Την περίοδο των αυτοδιοικητικών εκλογών, γίνεται ο απολογισμός του έργου της απερχόμενης δημοτικής αρχής και η σύγκριση προγραμμάτων των υπολοίπων παρατάξεων. Τα χρόνια και μεγάλα προβλήματα της Αγίας Παρασκευής είναι γνωστά, τα οποία για να επιλυθούν, χρήζουν ανάγκης επαρκούς οικονομικής χρηματοδότησης, έγκαιρου προγραμματισμού, γνώσεων της συγκυρίας και των δυνατοτήτων που έχει ο Δήμος τόσο διοικητικά όσο και χρηματοοικονομικά· δίχως να ξεχνάμε πως κύριο μέλημα πρέπει να είναι η συνεχής και αδιάλειπτη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Σε όλα αυτά η δημοτική αρχή Βασίλη Ζορμπά απέτυχε παταγωδώς. Βασικό στοιχείο της διοίκησής τους ήταν η αποσπασματική διαχείριση των προβλημάτων και η επιλεκτική προτεραιοποίηση των έργων χωρίς επαρκή ωρίμανση, στη λογική του «φαίνεσθαι», κάτι που δυστυχώς στοίχισε και συνεχίζει να στοιχίζει στον Δήμο τεράστια χρηματικά ποσά. Το αποτέλεσμα τραγικό. Ο δήμαρχος αναγκάστηκε να ζητήσει προκαταβολή από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) του 2024 ύψους 800.000 €, ώστε να πληρώσει τον ηλεκτροφωτισμό, γεγονός που δείχνει σήμερα το οικονομικό αδιέξοδο.

Πώς οδηγηθήκαμε όμως σε αυτό το αποτέλεσμα; Η εξήγηση δίνεται από τις πολλαπλές απευθείας αναθέσεις που έκανε και οι οποίες είναι ελεγχόμενες για το κόστος και το αποτέλεσμά τους. Κορυφαίο παράδειγμα κατασπατάλησης Δημοσίου χρήματος ήταν η απευθείας ανάθεση, λόγω κατεπείγοντος, για τη συλλογή των κλαδιών μετά την κακοκαιρία «Μήδεια», η οποία μας κόστισε περί τα 600.000 €, όταν γειτονικοί Δήμοι συνέλλεξαν τα κλαδιά ταχύτερα και με ιδιαίτερα μικρότερο κόστος.

Επίσης, η -χωρίς σχεδιασμό- αγορά οχημάτων σε δυσθεώρητο κόστος συγκριτικά με την αγορά αντίστοιχων οχημάτων από άλλους Δήμους, με αποτέλεσμα την υπέρμετρη επιβάρυνση των ανταποδοτικών τελών.

Πέραν, όμως, της επιβάρυνσης των οικονομικών του Δήμου που ήδη έχουν φανεί στην οικονομική διαχείριση, υπάρχουν επιπλέον κόστη από πολιτική επιλογή, τα οποία θα μας επιβαρύνουν περαιτέρω λόγω του πρόχειρου και ατελή τρόπου διαχείρισης έργων, όπως είναι η δημοπράτηση του Κολυμβητηρίου, η ακύρωση και επαναδημοπράτηση της πλατείας Αγίου Ιωάννη, η ελλιπέστατη παρακολούθηση των εργασιών του Δημαρχείου κλπ.

Εξίσου σημαντική είναι και η εγκατάλειψη προγραμμάτων που βοηθούσαν στην εξοικονόμηση χρημάτων, όπως ήταν η χρήση των καφέ κάδων για τα οργανικά απόβλητα, η υποβάθμιση –ακύρωση– των γωνιών ανακύκλωσης που ενίσχυε τη συλλογή στην πηγή, η προβληματική δημοπράτηση της προμήθειας λαμπτήρων LED που έχει ανασταλεί δύο φορές από την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) με αποτέλεσμα να καθυστερεί ή/και να ακυρωθεί η τοποθέτησή τους –διαφαίνεται πλέον ως πολύ πιθανή η απένταξη του έργου από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Δυστυχώς η θητεία Ζορμπά αποδείχθηκε για δεύτερη φορά καταστροφική από πολλές απόψεις, με αποτέλεσμα να απαιτούνται άμεσα ενέργειες από τη νέα δημοτική αρχή, η οποία θα έχει γνώση της διοίκησης του Δήμου, έχει αποδείξει ότι σέβεται και το τελευταίο ευρώ των πολιτών και θα λειτουργεί με αγάπη για την πόλη, προς το συμφέρον των πολιτών της.

Γράφουν οι:

  • Πάνος Γκόνης, δημοτικός σύμβουλος, πρώην αντιδήμαρχος Παιδείας & Πολιτισμού Δήμου Αγίας Παρασκευής (2014-2019) και
  • Στέφανος Κασαπίδης, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, πρώην Γενικός Γραμματέας Δήμου Αγίας Παρασκευής (2014-2019)

amarysia.gr

«ΝΙΚΗ των Πολιτών»: ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΠΟΥ ΠΕΤΥΧΑΜΕ ΣΤΟ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΠΡΙΓΓΟΥΡΗ

Όταν αναλάβαμε την Δημοτική αρχή τον Σεπτέμβριο του 2015, ένας από τους πρώτους στόχους μας ήταν η αξιοποίηση των πλέον σημαντικών ακινήτων ...