Δευτέρα 15 Απριλίου 2002

Όμιλος πολιτών για την κεντροαριστερά

Το 1996, η ανάδειξη του μεταρρυθμιστικού αιτήματος και η πλήρης ένταξη στην Ε.Ε ως κεντρικών πολιτικών στόχων, σηματοδότησε και το τέλος της μεταπολιτευτικής περιόδου που χαρακτηρίστηκε από την εμπέδωση της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας υπό την ηγεμονία των προοδευτικών δυνάμεων.
Συγχρόνως όμως δημιούργησε μια νέα Δυναμική στο κοινωνικό και πολιτικό πεδίο, τα χαρακτηριστικά της οποίας είναι:
  • Η ανάγκη ανάδειξης του εκσυγχρονισμού της χώρας σε μείζον ζήτημα.
  • Η εφαρμογή στην πράξη συγκεκριμένου κι’ ολοκληρωμένου μεταρρυθμιστικού σχεδίου σε όλους τους τομείς.
  • Η ανάγκη δημιουργίας ενός πλειοψηφικού κεντροαριστερού πόλου, απέναντι σε έναν υπό διαμόρφωση κεντροδεξιό, για τη διακυβέρνηση της χώρας.
  • Η αποσαφήνιση των πολιτικών και ιδεολογικών χαρακτηριστικών των κομμάτων όχι μόνο του χώρου της αριστεράς, αλλά και αυτού της Δεξιάς. (π.χ. Τα 3 τελευταία συνέδρια του ΠΑΣΟΚ, η ίδρυση ΔΗΚΚΙ, ΚΕΠ, διεργασίες ΣΥΝ, διαγραφές στελεχών ΝΔ και οι εν συνεχεία μετακινήσεις τους κλπ).
Σήμερα, το 2001, είναι πλέον ορατό ότι η Δυναμική του 1996 όχι μόνο διατηρείται στο ακέραιο αλλά πολύ περισσότερο απελευθερώνει νέα κοινωνικά στρώματα που κάνουν δικό τους αίτημα το μεταρρυθμιστικό όραμα.
Εξάλλου αυτά τα κοινωνικά στρώματα, μέρος των οποίων είμαστε κι εμείς, απαιτούν την εμβάθυνση αυτού του οράματος, τη συγκεκριμενοποίησή του σε επιμέρους τομείς της καθημερινότητας μας. Επίσης αυτά τα κοινωνικά στρώματα αντιλαμβάνονται ότι το μεταρρυθμιστικό έργο είναι αποτέλεσμα συγκρούσεων με παγιωμένες αντιλήψεις, συντεχνιακά συμφέροντα και νοοτροπίες.

Το μεταρρυθμιστικό όραμα είναι πάντα κριτικό.
Θεωρούμε επίσης ότι η δυναμική αυτή πρέπει πλέον να αποτυπωθεί με πειστικό τρόπο σ’ ένα εθνικό σχέδιο πολιτικής και δράσης για την ανάπτυξη και τη σύγκλιση εντός της Ε.Ε και βέβαια υπό όρους κεντροαριστερής διακυβέρνησης.
Είναι φανερό ότι το νέο έρχεται και το παλιό υποχωρεί, είναι αλήθεια όχι αμαχητί.
Εμείς, πολίτες της Αθήνας μέλη μιας εξελισσόμενης κοινωνίας Πολιτών δημιουργούμε έναν όμιλο προβληματισμού - ενημέρωσης αλλά και προώθησης της παραπάνω δυναμικής αισθανόμενοι αναπόσπαστο κομμάτι της.

«ΝΙΚΗ των Πολιτών»: ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΠΟΥ ΠΕΤΥΧΑΜΕ ΣΤΟ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΠΡΙΓΓΟΥΡΗ

Όταν αναλάβαμε την Δημοτική αρχή τον Σεπτέμβριο του 2015, ένας από τους πρώτους στόχους μας ήταν η αξιοποίηση των πλέον σημαντικών ακινήτων ...