Τετάρτη 9 Απριλίου 2003

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Όμιλος Ενεργών Πολιτών (ΟΕΠ)

Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας δια­μορ­φώνεται μια νέα πολιτική και κοινω­νική πραγματικότητα, τα κύρια χαρα­κτηριστικά της οποίας είναι ότι:
  • Οριστικά κλείνει ο κύκλος της Μετα­πολίτευσης με την εμπέδωση της Κοι­νο­βουλευτικής Δημοκρατίας.
  • Ολοκληρώνεται η ένταξη στην Ε.Ε. με την είσοδο στην ΟΝΕ και την έλευση του Ευρώ.
  • Δημιουργείται μια νέα δυναμική στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου με σημείο εκκίνησης το εκσυγχρονι­στικό-μεταρρυθμιστικό εγχείρημα.
  • Γύρω από το εγχείρημα αυτό συγκρο­τείται μια νέα και πρωτό­γνωρη κοινω­νική και πολιτική συ­ναίνεση.
Παράλληλα νέα κοινωνικά στρώματα απε­λευθερώνονται, νέες ιδέες εμφανίζο­νται καθώς και νέοι θεσμοί εφαρμόζο­νται. Πα­λιές πολιτικές ξεπερνιούνται και απορρί­πτονται, παλιές απόψεις αναθεω­ρούνται. Βαθιές κοι­νωνικές ανακατατά­ξεις και με­γάλες οικονο­μικές ανατροπές συντε­λού­νται.

Αναζητήσεις, προβληματισμοί, προτά­σεις και αιτήματα νέου τύπου διατρέ­χουν και διαπερνούν σαν κόκκινο νήμα την κοινω­νία. Νέες ανάγκες αναδεικνύ­ονται, νέες λύσεις απαιτούνται και νέες πολιτικές ανα­ζητού­νται.

Ενώ και στο διεθνές επίπεδο οι εξελίξεις εί­ναι ραγδαίες και η ρευστότητα αυξά­νει. Αυτό έχει ως συνέπεια να αυξάνει η αβε­βαιότητα και η ανασφάλεια τόσο στο εσω­τερικό όσο και στο εξωτερικό.

Ως εκ τούτου, και όσον αφορά τη χώρα μας είναι άμεση ανάγκη πλέον να κατα­λήξουμε και να συμφωνήσουμε σ’ ένα εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη και την σύγκλιση εντός της Ε.Ε

Όμως, ένα αξιόπιστο σχέδιο πολιτικής και δράσης μεταρρυθμιστικό και συγκε­κριμένο σ’ όλους τους τομείς της καθη­μερινότητάς μας δεν μπορεί παρά να εί­ναι προϊόν συ­γκρούσεων με παγιωμένες αντιλήψεις, συ­ντεχνιακά συμφέροντα και νοοτροπίες.

Το μεταρρυθμιστικό όραμα είναι πάντα κρι­τικό.
Ο δρόμος που οδηγεί στην επίτευξη του στό­χου αυτού είναι η ριζική αναθεώ­ρηση και ο επανα-προσδιορισμός της σχέσης Πο­λιτικής και Κοινωνίας.

Είναι αναγκαίο να διαρραγεί και να απορ­ριφθεί η εδραιωμένη-παραδοσιακή σχέση εξάρτησης και αδιαφορίας, δη­λαδή η πελα­τειακή σχέση, μεταξύ Πολι­τικής και Κοι­νωνίας. Η Πολιτική να γί­νει κτήμα της Κοι­νωνίας και η Κοινωνία πεδίο δράσης της Πολιτικής. Δηλαδή να αναπτυχθεί μια νέα πολιτική και κοινωνική Συνείδηση και Δομή, η Κοινω­νία των Πολιτών.

Σ’ αυτή τη νέου τύπου κοινωνία, η ανοχή, η αποδοχή της διαφορετικότητας, τα κινή­ματα χειραφέτησης, ο εθελοντι­σμός ως έκφραση αλληλεγγύης, η οικο­λογική αντί­ληψη, η ποιότητα ζωής, ο πολιτισμός και θεσμοί όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση κλπ. θα απο­κτούν νέες διαστάσεις, βάρος και περιεχό­μενο.

Μια τέτοια κοινωνία διευρύ­νει τη δημοκρα­τία, κατοχυρώνει τους θε­σμούς και τα δικαιώματα είναι μία ΙΣΧΥΡΗ, ΠΡΟΟ­ΔΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ με αυτοπεποί­θηση και αυτοσεβασμό, ενώ ταυτόχρονα απε­λευθε­ρώνει δημιουργικές και παραγωγι­κές δυνά­μεις της κοινω­νίας.

Γι’ αυτούς τους λόγους όχι μόνο σ’ ολό­κληρο τον κόσμο αλλά και στη χώρα μας η Κοινωνία των Πολιτών κερδίζει συνεχώς έδαφος.

Είναι φανερό ότι το νέο έρχεται και το πα­λιό υποχωρεί, είναι αλήθεια όχι αμα­χητί.

Ο Όμιλος Ενεργών Πολιτών, ένας όμιλος προ­βληματισμού, ενημέρω­σης αλλά και προώ­θησης των παραπάνω απόψεων, αισθά­νεται ότι αποτελεί ένα ακόμα ζωντανό κύτ­ταρο στο σώμα της Κοινωνίας των Πολιτών της χώρας μας.
Φεβρουάριος 2002

«ΝΙΚΗ των Πολιτών»: ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΠΟΥ ΠΕΤΥΧΑΜΕ ΣΤΟ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΠΡΙΓΓΟΥΡΗ

Όταν αναλάβαμε την Δημοτική αρχή τον Σεπτέμβριο του 2015, ένας από τους πρώτους στόχους μας ήταν η αξιοποίηση των πλέον σημαντικών ακινήτων ...